De IT Specialist

Waar ik goed in ben

Programmeren, Systeemonderhoud, systemen met elkaar laten communiceren maar ook een website ontwerpen, SEO teksten schrijven of een Google Campagne opzetten, ik doe het allemaal voor mijn klanten maar ik doe het lang niet allemaal zelf. Waar ik goed in ben doe ik graag zelf, datgene waar ik minder goed in ben besteed ik graag uit.

Toen ik, nu een jaar of zes geleden als zelfstandig ondernemer begon was dat best een sprong in het duister, ik had zegge en schrijven een klant waar ik elke maand vast een redelijk forse factuur aan mocht sturen en daarnaast een beperkte klantenkring waar ik soms mooie opdrachten van kreeg maar soms ook maanden niets van hoorde. Veel tijd ging heen met de administratie. De schilder schildert zijn eigen huis niet en de kinderen van de schoenmaker lopen op kapotte schoenen. Voor mijn cliënten integreerde ik schitterende boekhoudprogramma’s met hun crm-systeem maar mijn eigen administratie bleef voor een deel uit multomappen bestaan. De btw aangifte deed de boekhouder.

Geweten

Een van mijn grotere klanten was een non-profit organisatie. die de BTW die ik daar in rekening bracht niet in aftrek kon brengen. Voor iedere €100,- die ik netto verdiende moest die organisatie, die voor haar inkomen volledig afhankelijk was van giften, dus grofweg zo’n €242,- aan mij betalen. In een bepaalde maand stuurde ik een factuur van €2420,- incl. BTW daar moest ik onmiddellijk €420,- btw van afdragen. Over de €2000,- die over bleven betaalde ik nog eens 52% inkomstenbelasting. Van de €2420,- die ik mijn klant moest laten betalen hield ik zelf uiteindelijk €960,- over.

Daar kreeg ik steeds meer moeite mee, niet alleen zat het mij dwars dat ik bruto een naar mijn gevoel vorstelijk inkomen binnenhaalde en netto toch moest blijven passen en meten maar het stond mij ook tegen dat ik voor €100,- presteerde en daar € 242,- voor in rekening moest brengen. Tijdens een vakantie in Turkije begon ik mij een beetje te verdiepen in de mogelijkheden van het werken vanuit het buitenland en wat dat voor een fiscale mogelijkheden dat zou bieden.

De feitelijke situatie was al dat ik 90% van mijn werkzaamheden niet bij de klant op kantoor deed en dat wat ik bij de klant op kantoor deed vooral het bespreken van de wensen van de klant was, het eigenlijke werk deed ik thuis.

Een studiegenoot waarmee ik mijn ideeën besprak vertelde over Ostrea en over de Joint Venture. Voor hem was het nog een hele organisatie geweest om vanuit het buitenland te gaan ondernemen, hij had een koophuis en vond het nogal wat om dat zomaar te moeten verkopen. Hij heeft daarom zijn appartement eerste een half jaartje aan zijn neefje dat bij hem in de stad kwam studeren verhuurd, neefje betaalde een vriendenprijsje en deelde het appartement met een medestudent. Toen neefje via studentenhuisvesting een meer passende woonruimte had gevonden verhuurde mijn studiegenoot zijn huis via een makelaar aan een Amerikaans gezin dat voor de VN in Nederland werkt en aan hen verhuurd hij zijn appartement nog steeds.

Nadat hij zijn huis had verhuurd heeft hij eerst bijna een jaar in Australië gewoond, daarna een periode in Indonesië, tussendoor heeft hij een paar keer een paar maanden in de VS gebivakkeerd, je mag daar niet te lang aan een stuk blijven anders raak je je visum kwijt, ook heeft hij ook nog een tijdje vanaf Corsica gewerkt. Rond de kerst en Oud en Nieuw zit hij steevast in Nederland en daar komt hij ook door het jaar heen met regelmaat nog een paar weken naar toe om zijn familie, vrienden en klanten te bezoeken.

Zorgenloos

Kortom mijn studiegenoot wist mij te overtuigen dat het vanuit het buitenland bedienen van je Nederlandse opdrachtgevers niet alleen fiscaal erg aantrekkelijk is, van buiten de EU hoef je geen BTW in rekening te brengen, je opdrachtgever hoeft zich ook niet te bekommeren om VAR of BGL verklaringen en je kunt altijd scherpere tarieven bieden dan je concurent die dezelfde kwaliteiten heeft als jij maar vanuit Nederland moet werken, maar dat het gewoon ook een ontzettend fijne manier van leven is. Je werkt net als in Nederland 6 of 7 uur per dag, maar in je vrije tijd ben je doorlopend op vakantie en letterlijk de wereld aan het ontdekken.

Doordat ik nu bekend ben met deze manier van werken wordt het werk zelf ook een stuk leuker, wanneer ik opdrachten van klanten krijg die ik minder aantrekkelijk vind of waar ik gewoon niet erg goed in ben dan heb ik nu veel meer mogelijkheden om dat weer uit te besteden aan andere specialisten die op hun beurt dan vaak ook weer niet vanuit Nederland werken. Waar ik nu woon? Vooral in Turkije denk ik, maar de afgelopen zomer heb ik bijna 4 maanden in Finland gezeten.

Vragen?

Heeft u vragen over de Joint Venture of wilt u van gedachten wisselen over de mogelijkheden van een maatwerk oplossing belt u dan tijdens kantooruren vrijblijvend telefoonnummer 085 3301020

Nu direct zelf online oprichten en registreren:

Ga verder of bel 085 3301020